amrifla.ru

Velika panda ali bambusov medved

Kje živi velika panda ali bambus?Velika panda ali bambusov medved je vrsta sesalcev, ki pripadajo družini medvedov. To je starodavna in dragocena žival, ki je simbol Kitajske. Toliko ga je ljubil in spoštoval, da ga je postavil pod zaščito zakona. Umoru živali je ogrožena smrtna kazen. Da bi ga zamenjali z nekom, je težko, zaradi značilne črne in bele barve. Gorska območja Kitajske republike: Tibet in Sichuan - naravno območje, kjer živijo pande. Želi živeti v mešanih iglavcev, kjer je bambus.

Velika panda: opis, funkcije

Pande imenujemo dve azijski plenilci, podobni drug drugemu z zunanjimi podatki in načinom življenja, ki pa pripadajo različnim družinam. Kljub identiteti medveda se je panda dolgo časa štela za reprezentanta rakuna.

Opis videza

Medved ima precej velika zgradba, s povprečno maso 70-120 kg in višino do 1,5 m. Moški so večji pri ženskah za približno 10%. Telo od njih je obsežno, z gostim krznenim pokrovom. Rep, za razliko od medveda, dolg. Šape kratke in masivne, z majhnimi nogami. Ko hodi, ne stopi v zadnje noge. Za olajšanje ujetja bambusa obstajajo usnjeni blazinice med prsti. Root zobje so debelejši in širši, kar omogoča mletje bambusovih stebel.

Kot drugi predstavniki medvedskih pand ima veliko masoGlava je tudi ogromna, vendar je sorazmerna s telesom. Gobec je dolgočasen, na vrhu glave so velika ušesa. Ali so dodeljene standardna črna barva na belem ozadju: očala okoli oči, oznake na tackah, ramenih in ušesih. Očitni mir medveda, varljiv. Z ostrimi kremplji lahko povzroči znatno škodo sovražniku. Značilna lastnost je štrleč palec na tackah.

Kje živijo pande in značilno vedenje?

V naravi imajo pande omejen obseg porazdelitve - Mokri gozdovi južne in osrednje Kitajske. Približna površina celine je 30 tisoč kvadratnih kilometrov. km. So zelo osamljeni posamezniki, ki ne posegajo na ozemlje svojih bratov. Vsi označujejo svojo lastnino in pustijo praske na drevesnem lubju. Popolnoma se plezajo po drevesih in plavajo, vendar raje živijo na kopnem.

Najbolj aktiven ponoči. Danes ležijo v votlinah ali kamninah, kjer so v mirujočem stanju.

Obstaja veliko zanimivih dejstev, povezanih z življenjskim slogom:

  • Stalno žvečiti bambusove stebla, razen spanja v zimskem in dnevnem času.
  • Glavna prehrana pande je bambus, čeprav so bili njegovi predniki mesojedeVečino prehrane sestavljajo rastlinska živila. To vključuje ne le bambus, ampak tudi drugo hrano: korenine, korenovke, lubje, jagode in gobe, travo, rože. Redek delikat je med med divjimi čebelami. Včasih lahko napada majhne sesalce.
  • Od celotne količine absorbirane hrane se absorbira največ 17-18%.
  • Panda nosečnost traja od 95 do 160 dni. Običajno se rodita dva medvedka, samo eden umre. Mati lahko zapusti ekskluzivno mladenko.

Zdi se, da so medvedi zelo tihi, ampak oni narediti nenavadne zvoke pri komuniciranju. To je podobno blesti otrok. Ko so razdraženi ali jezni, rastejo ali rastejo. Klepet govori o varovani državi medveda, bolje je, da se ne približuje. Mladički lahko skrivajo in skajajo.

Razmnoževanje Velike Pande

Z nastopom vzrejne sezone se samice aktivno aktivirajo. Da bi pritegnili moške, oddajajo poseben vonj. Po znanstvenih opazovanjih je to vedenje značilno za spolno usmerjene posameznike. Moški predstavniki začeli tekmovati za prvenstvo, poskušali osvojiti najljubši medved.

Poročna sezona traja od marca do maja. Zvišana telesna temperatura traja 2 do 4 dni, ko prehaja prejšnja ženska v ženskah. Postanejo preveč nemirni, izgubijo apetit. Po parjenju pride nosečnost, ki traja približno 5-6 tednov. Mladiči se rodijo konec poletja ali jeseni. Dojenčki so slepi in brezskrbni, s svetlobo. Masa vsakega se giblje med 50-160 gr.

Velika panda skrbi za mladiče do 18 mesecevMama Bear skrbi za svoje otroke. Pomaga jim, da sprejmejo ugoden položaj za sesanje mleka. Do 15-krat na dan se novorojenčki uporabljajo za bradavičke. Trajanje vsakega hranjenja, ne manj kot 30 minut. Po 3 tednih jih lahko odprejo svoje oči in po 3-4 mesecih začnejo samostojno premikati. Na mum bear mladiči ostanejo do 18 mesecev, in od mleka se ločijo v 45-46 tednih.

Treba je opozoriti, da pande v ujetništvu slabo pasajo. Najpogosteje se rodita dvojčka. Od teh žensk izbere najmočnejše in skrbi za njim. Drugi, ponavadi umre.

Kaj jedo velike pande?

Samo ime "bambus medved" govori zase. Te živali se štejejo za mesojede, čeprav je njihova glavna prehrana vegetativna. Prilagajali so se za uporabo reda 30 vrst bambusovih dreves. Hrana gre v korenine, mlade poganjke, tudi stara stebla. S svojimi močnimi čeljustmi meljejo trde dele lesa.

Njihov prebavni sistem je popolnoma naravnan, da prebavi takšne surovine. Ezofagus in želodec, prekrit s sluznico, ki preprečuje poškodbe drobcev. Ker je vegetacija slabo prebavljena, medvedi morate jesti do 15-18 kg na dan. Torej, lahko ohranijo svojo vitalnost. Ves čas budnosti, približno 10-12 ur na dan, se ves čas žvečijo.

Krhka prehrana ne dopušča velikih pand za dolgoročno shranjevanje energije. To določa omejeno območje, kjer lahko živijo. Samo nima dovolj moči za dolge prehode. Včasih poskusi pande:

  • Panda ne jedo le bambusa, prehrana lahko vključuje različne živilagobe;
  • jagode;
  • čebulice zelišč;
  • žuželke;
  • jajca;
  • mačji;
  • in druge izdelke.

Voda je prevzeta predvsem iz bambusovih stebel. Vsak dan se spustijo v rezervoarje in tam absorbirajo glasnost, ki jim manjka.

Z umetno vsebino prehranjevalni meni pri njih bolj različni: sladkorni trs, riževa kaša, sadje, piškoti iz vlaken, jabolka, korenje, krompir.

Do danes je povprečna življenjska doba pand je 25-30 let. Ko se je svet naučil o takih čudaških medvedih, se je povečalo število lovskih poškodb. Korove teh dragocenih živali se nenehno lovijo. Kljub strogi kazni za ubijanje pand, visoki stroški proizvodnje presegajo. V živalskih vrtovih - to je eden izmed najbolj priljubljenih primerkov, ki vedno pritegne pozornost.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný

© 2011—2019 amrifla.ru